Kosár

Varázslatos gyümölcskosarak világa

image

Azt már tudjuk, hogy sokat tehetünk az egészségünkért azzal, ha minél több gyümölcsöt fogyasztunk, hiszen nem csak az alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazzák, de a rosttartalmuk is magas, és segítségükkel rengeteg antioxidánst juttathatunk a szervezetünkbe. Azt viszont még lehet kevesen tudják, hogy van lehetőség az ajándékozás terén is alternatív megoldásra,  gyümölcscsokor/gyümölcs kosár formájában. Ezek a gyümölcs kosarak fogyasztásra kész állapotban tartalmazzák a finomabbnál finomabb gyümölcsöket.

Arra gondoltunk, hogy bemutatjuk a legfontosabb általunk használt bázis gyümölcsöket közelebbről.

Eper

gyumolcskosar-eper

Az eper magas víztartalmú gyümölcs, melynek magjai sok rostot tartalmaznak. Fogyasztásával sok vitamint és ásványi anyagot juttathatunk a szervezetünkbe, hiszen a flavonoidok olyan antocianinok, amelyek a rostok és a kálium mellett hozzájárulnak szívünk egészségének megőrzéséhez. Tanulmányok bizonyítják, hogy azoknál a nőknél, akik hetente legalább három alkalommal fogyasztottak epret vagy áfonyát, jóval alacsonyabb volt a szívinfarktus kockázata, mint azok esetében, akik kevesebb gyümölcsöt ettek. Az eper és más piros bogyók is tartalmaznak quercetint, ami egy természetes gyulladáscsökkentő vegyület. De mi mindent tartalmaznak még? Három nagyobb eper nagyjából 17 kalória, 4,15 gramm szénhidrátot, 1,1 gramm rostot, 9 mg kalciumot, 7 mg magnéziumot, 83 mg káliumot, 31,8 mg C-vitamint, emellett tiamint, riboflavint, niacint, folátot és B6-, A- és K-vitaminokat tartalmaz.

Alma

gyumolcskosar-alma

 

Az alma gyorsan és egyszerűen hozzáadható az étrendünkhöz. Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet tegye az egészségünkért, érdemes a héjával együtt fogyasztani. A magas rosttartalmú gyümölcs hozzájárul a belek és a szív egészségéhez, emellett pedig a fogyást is elősegítheti. Egy közepes alma 95 kalória, és 25 gramm szénhidrátot, 4,4 gramm rostot, 195 mg káliumot, 11 mg kalciumot, valamint 8,4 mg C-vitamint tartalmaz. Kutatások bizonyítják, hogy összefüggés van a rendszeres almafogyasztás, és a szív- és érrendszeri betegségek, a rák bizonyos fajtái, illetve a cukorbetegség kialakulásának alacsonyabb kockázata között.

Ananász

gyumolcskosar-ananasz

 

Az ananász olyan egzotikus gyümölcs, amely segít a gyulladás csökkentésében, és elősegíti az egészséges szövetnövekedést. Az ananász egy bromelain nevű anyagot tartalmaz, amelyet sokan táplálékkiegészítőként juttatnak a szervezetükbe. A bromelain számos egészséges hatása mellett segít az orr- és arcüreggyulladás kezelésében. A gyümölcs emellett mangánt is tartalmaz, amely a csont és a szövetek egészségéért felel. Egy közepes szelet ananász nagyjából 42 kalória, 11 gramm szénhidrátot, 1,2 gramm rostot, 92 mg káliumot, 40 mg C-vitamint és 11 mg kalciumot tartalmaz.

Banán

 gyumolcskosar-banan

A banán magas káliumtartalma jól ismert. Egy közepes méretű banán 422 mg káliumot tartalmaz, ami a napi adagunk csaknem 10 százaléka. A kálium segít a pulzus és a vérnyomás egészséges szintjének megtartásában. Emellett a sárga gyümölcs jó energiaforrás is, hiszen 105 kalóriát és majdnem 27 gramm szénhidrátot tartalmaz. A banán rosttartalma segít megőrizni a bél és a gyomor egészséges működését, emellett pedig 1,3 gramm fehérjét, 6 mg kalciumot, 32 mg magnéziumot és 10,3 mg C-vitamint is tartalmaz.

Áfonya

gyumolcskosar-afonya

 

Az áfonya szintén számos jótékony hatással van az egészségünkre. A fekete áfonya antioxidánsainak köszönhetően segít megelőzni a szívbetegségek, a stroke és a rák kialakulása mellett az érelmeszesedést is. Egy fél pohár fekete áfonya nagyjából 42 kalória, 11 gramm szénhidrátot, 1,8 gramm rostot, 4 mg kalciumot, 57 mg káliumot, valamint 7,2 mg C-vitamint tartalmaz.

Sárgadinnye

gyumolcskosar-sargadinnye

 

Több fajtáját ismerjük: héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú. A különféle fajtáknak rendszerint különbözik színük is, sőt tápanyagtartalmuk is. Vitaminbomba és természetes gyógyszer: az egyik legjobb A- és C-vitamin vitaminforrás ez a zöldségféle, s a B-vitaminokat nagyon jó összetételben és nagy mennyiségben tartalmazza: gazdag B6- és B3- (niacin) vitaminban. Káliumot, folátokat és rostot is tartalmaz.

Szőlő

 gyumolcskosar-rose-szolo

A lédús gyümölcsök közül 18 százalékos vagy magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energiatartalmú gyümölcs. A szőlő 6-9 g fehérjét, 5 g zsírt; 180 g szőlőcukrot, 5 g szerves sót, 130 g rostot tartalmaz kilogrammonként, mintegy hetven százaléka víz. Így érthető, hogy akár egészben, akár levet facsarva belőle frissítő, tápanyagban dús, értékes élelmiszer. C- vitamintartalma alacsony, 5 mg/100 g). A szőlő a szervezet számára közvetlenül is felhasználható cukrot - szőlőcukrot – tartalmaz.

Mangó

gyumolcskosar-mango

 

A gyümölcs A-provitaminban, B1-, B2-vitaminokban gazdag. Rengeteg E-vitamint tartalmaz, sok benne a tápanyag, tele van rostokkal, antioxidánsokkal, de ugyanakkor bővelkedik C-vitaminban, K-vitaminban, rézben, káliumban, szelénben, magnéziumban, foszforban, cinkben, vasban, Omega-3 és -6 zsírsavakban, és keményítőben is.

Szerencsére idehaza már minden gyümölcs kapható az év minden szakaszában. Hosszú évek tapasztalatával válogatjuk a gyümölcsöket, hogy aztán üzemünkben színpompás gyümölcskosarakat készíthessünk, hogy az ajándékozás igazán nagyszerű legyen mindenki számára.