Az eper szív alakját a természet formázta

Az eper szív alakját a természet formázta, a benne rejlő értékes anyagok pedig szívünket is védik a betegségektől. Külső megjelenése talán azért is olyan kellemes, mert a rózsafélék családjába tartozik.
Az eper szív alakját a természet formázta, a benne rejlő értékes anyagok pedig szívünket is védik a betegségektől. Külső megjelenése talán azért is olyan kellemes, mert a rózsafélék családjába tartozik.
Termesztése időszámításunk előtt elkezdődött. A rómaiak nagyon kedvelték, aztán a birodalom bukása után egy időre elfeledték. A középkori Európában újra elterjedt, de a tizenkilencedik századig luxuscikknek számított. Ma szívesen használják díszítőként, desszertként vagy gyümölcstálakban, gyümölcskosárban.
Legnagyobb termesztői az USA, Kanada, Franciaország, Olaszország, Japán, Ausztrália és Új Zéland. A világnak ezen a tájain hatalmas eperfesztiválokat rendeznek. Lehet, hogy a hatalmasra nőtt eper szép, de sokszor a kisebbeknek van igazán zamatos ízük. Nem csak szupermarketekben, hanem kis zöldségboltokban, piacokon is megtaláljuk. Az eperföldeken pedig mi magunk szedhetjük le ezt az ízletes és tápláló gyümölcsöt. Vadon termő változata ugyan kisebb, de sokszor ízletesebb, és több hatóanyagot tartalmaz, ezért kirándulásaink során is kereshetjük és szedhetjük.

Mit tartalmaz az eper? 144 gramm eper mindössze 43,2 kalóriát, viszont sokféle növényi hatóanyagot, vitamint, ásványi anyagot, tartalmaz, amelyek mind nélkülözhetetlenek életerőnk megőrzéséhez.
Az eper kilogrammonként 9 g fehérjét, 6 g növényi zsírt, 72 g szénhidrátot, 7 g szerves sót, 8 g rostanyagot tartalmaz.
Hatása egészségünkre. Hatékony antioxidánsokat tartalmaz, amelyekről már bebizonyosodott, hogy védik a szervezet sejtjeinek szerkezetét, megakadályozzák oxidációjukat, ami sejtkárosodást jelent. A szervezet minden szerve számára védelmet jelentenek. A fenol tartalma pedig védi a szívet. Rákmegelőző szerepe mellett, a gyulladások megakadályozására is alkalmas. Gyulladáscsökkentő hatását úgy éri el, hogy a fenolok gátolják azoknak az enzimeknek a működését, amelyek felelősek a reumás jellegű gyulladásos folyamatokért, az asztmáért, ízületi gyulladásért.
Számos előnnyel jár az eper fogyasztása. A leveleiből készült teát gyomorhurut kezelésére alkalmazzák, de a cukorbajra ajánlott teakeverékekben is megtalálható. Nagyon jó a fogyókúrás diéta étrendjébe beiktatni, mert rosttartalma, víztartalma miatt csökkenti az étvágyat. Sok ásványi anyagot tartalmaz, így vértisztító hatású is. Az elhízással járó érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, cukorbaj, érelmeszesedés, valamint székrekedés ellen is hatásos. Tisztítja az emésztőrendszert, serkenti a májműködést, ezért májgyulladásban vagy fertőző májgyulladásban szenvedőknek akár napi egy kilogramm elfogyasztását is javasolják.
A szépségipar is felfedezte magának az epret. Hatóanyagai ugyanis a bőr kötőszövetét erősítik, kisimítják a ráncokat, ezért ne csak együk, hanem pakolásként is használjuk arcunkra. Fogyasztása. Legjobb és legegészségesebb, ha magában, frissen eszük, cukor, ízesítők nélkül. A változatosság miatt keverhetjük joghurtba, gyümölcssalátákba, tölthetünk vele palacsintát, készíthetünk belőle turmixitalt.
